ACE Belgium

De Alliance for Beverage Cartons and the Environment in Belgium, kortweg ACE Belgium, is een associatie die de toonaangevende fabrikanten voor de Belgische en Europese markten, Tetra Pak, Elopak en SIG Combibloc, samenbrengt.

Het is onze missie om bij te dragen aan het verbeteren en behalen van het recyclagepercentage van onze verpakking en om een platform te bieden om de milieuvoordelen ervan uit te lichten.

ACE Belgium zet zich samen met de stakeholders uit onze sector (leveranciers, producenten, producentenorganisaties, gemeentes, recyclagebedrijven,…) in voor  het opzetten van concrete acties en de ontwikkeling van tastbare tools.

Over drankkartons

Drankkartons zijn een circulaire, duurzame en natuurlijke verpakkingsoplossing die veel gebruikt wordt door Belgische huishoudens en bedrijven als onderdeel van het dagelijkse leven. Ze beschermen de versheid, smaak en voedingskwaliteit van zowel verse als lang houdbare voedings- en drankproducten. Bovendien maken ze de distributie bij omgevingstemperatuur of onder gekoelde omstandigheden mogelijk.

Kerncijfers

640

miljoen drankkartons worden op jaarlijkse basis in België geconsumeerd

+90%

van de drankkartons werden in België in 2020 gerecycleerd

100%

van de drankkartons die in België worden verkocht zijn FSC-gecertificeerd

Waar zijn drankkartons
van gemaakt?

Drankkartons bestaan gemiddeld uit:

75%
Papier

De kwaliteitsvolle houtvezels in drankkartons zijn duurzaam en sterk en kunnen tot zes keer gerecycleerd worden, waardoor ze een waardevolle grondstof vormen voor nieuwe papier- en kartonproducten en bijdragen tot een circulaire economie.

Pulp

Kartonnen verpakkingen, Papieren zakdoekjes, Kartonnen voedingsverpakkingen,…

21%
Polymeren

 

Meestal polyethyleen om lekken te voorkomen.

4%
Aluminium

Een zeer fijn laagje om te beschermen tegen zuurstof, waardoor aroma en smaak behouden blijven.

PolyAl (Polymeren + Aluminium)

PolyAL: Profielen, Kratten, Tegels, Meubels…

HDPE: Buizen, Paletten, Containers, Vuilbakken 

Duurzaamheid

De leden van ACE Belgium zetten zich in om een hernieuwbare, klimaatpositieve en circulaire verpakkingsoplossing te bieden die geschikt is voor de behoeften van vandaag en de toekomst. Door hernieuwbare materialen te gebruiken uit duurzaam beheerde bossen* en dankzij recyclage aan het einde van de levensduur, hebben onze verpakkingen een kleinere ecologische voetafdruk en dragen ze bij tot een koolstofarme circulaire economie, waardoor deze  een slimme en duurzame keuze zijn.

*98% van het karton dat de ACE-leden gebruiken voor de productie van drankkartons in de EU is afkomstig uit duurzaam beheerde Europese bossen.

Vijf voordelen van drankkartons

1

Verpakkingsoplossingen met een lage ecologische voetafdruk

2

Dragen bij aan vermindering van voedselverspilling

3

Hoger gebruik van hernieuwbare* materialen in vergelijking met andere drankverpakkingen

4

Volledig recycleerbaar en circulair

5

Ruimtebesparend en veilig voor transport en opslag

*75% is al afkomstig van hernieuwbare bronnen. De leden zetten zich in om tegen 2030 hernieuwbare materialen te gebruiken door geleidelijk aan fossiele grondstoffen te vervangen door materiaal van plantaardige oorsprong.

 

 

 

 

Recycleren van drankkartons

Drankkartons zijn volledig recycleerbaar en worden in de hele EU op grote schaal gerecycleerd.

Effectieve inzameling en sortering is de eerste voorwaarde van recycleren.

In België wordt meer dan 90% van de drankkartons ingezameld en gerecycleerd.

De gebruikte drankkartons worden ingezameld in de nieuwe blauwe PMD-zak (Plastiek, Metaal en Drankkartons) bij de huisvuilophaling. Door alle verpakkingsmaterialen apart in te zamelen, is de hoeveelheid materiaal die beschikbaar is voor recyclage aanzienlijk toegenomen, waardoor een meer voorspelbare afvalstroom van hogere kwaliteit ontstaat.

Wanneer je drankkartons in je recyclagebak doet, zorg dan dat ze:

Helemaal leeg zijn

In de lengte platgedrukt zijn

De dop er weer op zit

ONTWERP VOOR RECYCLEERBAARHEID
Richtlijnen om de recycleerbaarheid van drankkartons te maximaliseren

Onze industrie zet zich in voor de ontwikkeling en jaarlijkse beoordeling van de Design for Recycling (DfR)-richtlijnen. Die bieden enerzijds producenten van drankkartons technische begeleiding om de materialen uit de verpakkingssamenstelling te identificeren die compatibel zijn met bestaande recyclageprocessen en anderzijds technologische begeleiding om de recycleerbaarheid van drankkartons te optimaliseren. De richtlijnen zijn een eerste stap in de Roadmap naar 2030 voor de industrie.

Een eenvoudige stap om 1 miljoen ton CO2 te besparen tegen 2030

Drankkartons spelen een belangrijke rol in een duurzame en koolstofarme circulaire economie in Europa. Het is dan ook geen verrassing dat ACE, De Alliance for Beverage Cartons and the Environment, zich sterk inzet voor een koolstofarme circulaire economie.

Ons fijne team!

ACE levert sectorbrede milieu-initiatieven in naam van onze leden. Ons doel is om in België een platform te bieden voor het benchmarken en profileren van drankkartons als een veilige, circulaire en duurzame verpakkingsoplossing met lage koolstofvoordelen.

Inge Eggermont
Voorzitter

Nathalie Walter
Algemeen Directeur

hello@beveragecarton.be

A.Gossetlaan 28A-B1 - 1702 Groot-Bijgaarden
hello@beveragecarton.be